Terug naar het overzicht

Bewegingsdetectie: wat moet u weten?

Veel mensen die hun huis, tuin, bedrijfspand of ander soort pand willen beschermen tegen criminelen, zullen ervoor kiezen om een beveiligingscamera aan te schaffen. Zo kunnen eigendommen beschermd worden middels toezicht. Veel camera’s maken dag en nacht opnames, ook wanneer er niks gebeurt. U zult dus met veel beeldmateriaal komen te zitten waar niks op staat. Dit is alles behalve efficiënt. De camera’s hangen er natuurlijk om iets vast te leggen als er wat gebeurt. En niet om urenlang beeldmateriaal te maken van een situatie zonder beweging! En dat woordje ‘beweging’ is exact waar deze blog over gaat. Wij praten u namelijk bij over bewegingsdetectie!

Beveiligingscamera met bewegingsdetectie

Een camera met detectie, ook wel ‘motion detection’ genoemd, herkent bewegingen en zorgt ervoor dat het beeld wordt opgenomen vanaf het moment dat er beweging is. Dat houdt in dat er in principe niks wordt opgeslagen, tót het moment dat er ineens iemand in beeld komt. U zult dus alleen nog maar beelden hebben waarop iets gebeurt, in plaats van uren aan materiaal waarop alles onveranderd blijft. Dat scheelt natuurlijk flink wat ruimte op uw harde schijf, maar ook heel veel uren aan terugkijktijd als u nét op zoek bent naar dat ene moment waarop er iets te zien is.

Bewegingsdetectie, wat is dat eigenlijk?

Uw beveiligingscamera is via de software in het apparaat in staat om gebruik te maken van het bewegingsdetectie-systeem. Het beeld van de camera wordt omgezet naar pixels. Op het moment dat er een pixel van kleur verandert, merkt de camera dit op en start de opname. De camera ziet deze kleurverandering namelijk als een beweging. U kunt camera’s vaak ook zo instellen dat ze reageren op licht, weersomstandigheden en reflecties, maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit uit te schakelen. Het is namelijk allemaal afhankelijk van hoe gevoelig u de camera instelt. Wanneer u kiest voor een hoge gevoeligheid, zal de camera bij de minste kleurverandering al gaan opnemen. Een lagere gevoeligheid leidt ertoe dat er veel meer verandering van kleur moet zijn alvorens er opnames gemaakt worden.

Hoe word ik op de hoogte gesteld van de beweging?

Nou, hier zijn een aantal verschillende opties voor. Zo kan het zijn dat u een sms-bericht krijgt, een whatsapp, e-mail of een pushbericht. Wanneer de camera heeft gedetecteerd dat er beweging is, zal de software automatisch een bericht sturen naar de device die door u gekozen is. Zo blijft u op de hoogte van een waargenomen beweging, zonder dat u constant de camera in de gaten hoeft te houden. Dat is ideaal voor als u een avondje weg bent, maar ook handig als u gewoon in huis aanwezig bent. De camera doet eigenlijk al het beveiligingswerk voor u! Zo kunt u zorgeloos van huis gaan, en zelfs zorgeloos in huis zitten. Met een bewegingsdetector hoeft u zich niet meer druk te maken over of u iets mist.

Bewegingsdetectie: de belangrijkste voordelen

Eigenlijk is het grootste voordeel van een detectie dat u een alarm kunt instellen op uw smartphone of tablet op het moment dat er beweging wordt waargenomen. Een ander voordeel is dat er flink minder opslagruimte in beslag wordt genomen dus uw harde schijf minder snel vol raakt. U kunt dus langer met uw recorder doen voordat u oude beelden zult moeten verwijderen. Daarnaast bespaart bewegingsdetectie u flink wat tijd bij het bekijken van de beelden. Dit alles maakt dat er een aantal grote voordelen zitten aan bewegingsdetectie!

Nadelen van bewegingsdetectie

Bewegingsdetectie kent eigenlijk maar één heel groot nadeel: u kunt een hoop valse alarmen krijgen. Als de detectie té sensitief ingesteld staat, zal uw telefoon om de haverklap afgaan met een alarm van de camera. Probeer daarom uit hoe goed de bewegingssensor werkt, door te variëren met de gevoeligheid. Uiteindelijk zult u dan tot een stand komen waarin alle alarmen zinvol zijn, maar er geen verdachte situaties over het hoofd gezien worden door de bewegingsdetector.

Het instellen van bewegingsdetectie bij de Hikvision IP camera’s

Eén van de bekendste merken in de branche van beveiliging is Hikvision. Om die reden is het handig om deze camera als voorbeeld te nemen bij het uitleggen hoe u bewegingsdetectie moet instellen. Wat u moet doen, is de camera benaderen via een browser op uw computer of smartphone. De camera heeft een uniek IP-adres, welke u kunt invullen waarna u kunt inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord die u zelf heeft gekozen bij de camera. U gaat naar de bovenste balk en klikt op ‘configuratie’. Vervolgens gaat u naar ‘gevorderde configuratie’. Er volgt dan een menu, waarbij u op ‘gebeurtenissen’ moet klikken. Hier komt u bij een pagina om bewegingsdetectie in te stellen. Bij ‘tekengebied’ kunt u aangeven hoe groot het dekkingsgebied van de bewegingssensor moet zijn. Op die manier kunt u het aantal foutieve alarmen verminderen en kunt u de gevoeligheid van de camera aanpassen naar uw ideale situatie. Vervolgens is het de bedoeling dat u een klein stukje naar beneden scrollt. U vindt dan een schema van 0 tot 24 en de dagen van de week. In dit schema kunt u per dag van de week invullen op welke uren de bewegingsdetectie aan moet staan. Kies vervolgens voor ‘bewerken’ om een tijdschema voor elk recordtype te kiezen en in te stellen.

Met een ander merk bewegingsdetectie instellen

Heeft u geen Hikvision maar wellicht een ander merk? Dat is geen enkel probleem. Volg dan bovenstaande handleiding van Hikvision, want de software in de browser komt meestal best goed overeen met die van Hikvision.

Motion detection camera kopen

Bent u na het lezen van deze blog helemaal overtuigd van het nut van bewegingsdetectie, maar heeft u op dit moment nog niet de juiste camera? Geen probleem! Bij SafeBe4Brave hebben we een ruim assortiment aan beveiligingscamera’s met bewegingsdetectie. U kunt kiezen uit verschillende merken, waaronder Hikvision en Dahua. Omdat wij in Nederland 7 dagen per week leveren, zult u niet heel lang hoeven wachten op uw nieuwe camera. Voordat u het weet hangt er ook bij u een beveiligingscamera met bewegingsdetectie aan de muur! Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het handig om te weten welke camera u precies nodig heeft. Op onze website vindt u een uitgebreide beschrijving bij elke camera, zodat u de juiste kunt uitzoeken. Bekijk dus snel alle beveiligingscamera’s met bewegingsdetectie en bestel direct bij SafeBe4Brave!

Terug naar het overzicht