Terug naar het overzicht

Een beveiligingscamera plaatsen: zo doet u het!

Wanneer u de keuze heeft gemaakt om een beveiligingscamera aan te schaffen, is het natuurlijk bijzonder van belang om te bekijken waar de camera precies moet komen. Het moet op een strategische plek, waar u zo veel mogelijk ziet én waar de camera goed in het zicht hangt om te profiteren van afschrikwekkende werking. Waar en hoe een camera exact geplaatst wordt is afhankelijk van een aantal factoren. In deze blog vertellen wij u waar u rekening mee dient te houden bij het plaatsen van een beveiligingscamera.

Waarom een beveiligingscamera

Een beveiligingscamera ophangen heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste profiteert u van afschrikwekkende werking. Een crimineel die een camera ziet hangen, laat het wel om bij u in te breken. Maar ook mensen die langs uw huis lopen zien dat u duidelijk beveiligingsmaatregelen heeft getroffen. Het monteren van een camera heeft dus een goede uitstraling, het geeft aan dat uw huis niet zomaar toegankelijk is. Daarnaast heeft u met een fatsoenlijk systeem de beschikking over beeldmateriaal. Mocht er iets zijn gebeurd, dan kunt u op de beelden terug zien wat er precies gebeurd is en wie het heeft gedaan. Dit bewijsmateriaal kan aan de politie overgedragen worden, wat ervoor kan zorgen dat uw spullen én de dader teruggevonden worden. Bij het monteren van een camera zult u rekening moeten houden met waarom u er eentje op wil hangen. Zorg er dus voor dat er een strategische plek wordt gekozen, die én in het zicht hangt én de juiste hoek vastlegt. Zo profiteert u dus van de afschrikwekkende werking, maar ook van de opgenomen beelden. Een strategische plek zal dus de plek zijn waar de camera opvalt en waar hij goede beelden kan vastleggen.

De vuistregels van montage

Om de beste plek te bepalen is het handig om een paar vuistregels te volgen. Er zijn er eigenlijk twee. Als u deze in acht neemt, bent u al een heel eind met het kiezen van de juiste plek!

1: Richt de camera op waardevolle spullen

Wanneer de camera in het huis hangt, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om hem zó te richten dat de televisie én de kast met waardevolle spullen of geld allebei op beeld staan. Op die manier beschermt u deze spullen, omdat u altijd zicht heeft op wat er mee gebeurt. Stel dat de camera buiten hangt en de loungeset in uw tuin heel waardevol is, dan is het een goede optie om de lens precies zo te richten dat deze tuinset mooi op beeld staat. Als iemand met kwaad in de zin de set dan steelt, heeft u in ieder geval duidelijk op beeld wie het heeft gedaan.

2: Richt de camera op toegangswegen naar waardevolle spullen

Ook erg belangrijk is om de toegangswegen naar waardevolle spullen te dekken. Het is ten eerste belangrijk om de spullen zelf in beeld te hebben, maar als u óók de route er naartoe op beeld heeft, kunt u een betere reconstructie maken van wat er gebeurd is. En als ook de mogelijke vluchtroute mooi op beeld staat, of zelfs en stuk van de straat, is het wellicht nog mogelijk om de auto of het busje te zien waar dieven uw spullen mee stelen. Maar ook als dit niet op beeld staat is het handig een toegangsweg in beeld te brengen. U kunt dan immers altijd zien wie er naar de waardevolle spullen toe is gelopen, en ook op welk tijdstip dit gebeurd is.

Camera’s voor uw huis of voor het bedrijf

Bij het bepalen van de ideale positie is het ook relevant om te bekijken of het gaat om beveiliging van uw huis, of juist om beveiliging van een bedrijfspand. We maken dus onderscheid tussen huis en bedrijf.

Beveiligingscamera thuis

Uw woning heeft waarschijnlijk op meerdere plekken waardevolle spullen liggen, maar ook meerdere manieren om binnen te komen. Als we hier de vuistregels op toepassen moet u dus zowel de spullen als de toegangswegen in beeld brengen. Het komt het meeste voor dat iemand een voor én achterdeur heeft. Deze zullen dus binnen het zicht van de camera’s moeten vallen, zodat u de toegangswegen mooi in beeld heeft. Door alle mogelijke ingangen in uw huis op camera te hebben, kunt u áltijd zien wie er het huis is binnengekomen. Ook het tijdstip kunt u dan vastleggen. Als u binnen waardevolle spullen heeft liggen, maar élke mogelijke toegang op camera heeft, is het onmogelijk dat een eventuele dief er niet op staat. Voor in huis geldt dus dat u camera’s moet ophangen die de waardevolle spullen in de gaten houden, én camera’s die alle ingangen in de gaten houden. Bekijk daarom dus welke ingangen u allemaal heeft en bepaal op basis daarvan het aantal camera’s. Monteer ze vervolgens zo dat de toegangswegen er allemaal 100% op staan. Op die manier weet u zeker dat alles nauwlettend in de gaten gehouden kan worden.

Beveiligingscamera bedrijf

Bij bedrijven is het ook aan te raden om camerabeveiliging te gebruiken. U moet hier echter anders te werk gaan. Bepaal bij een bedrijf namelijk de mogelijke doelwitten. Juist, u moet dus van tevoren al bedenken wat iemand mogelijk zou willen stelen. Een kassa of kluis zijn voor de hand liggende voorwerpen. Maar als u een winkel of showroom heeft, kunnen ook de producten die u verkoopt potentiële doelwitten zijn. Dit is het uitgangspunt bij het ophangen van de beveiligingscamera’s. Richt ze zo dat ze op de kassa, kluis of producten gericht zijn. Als dit in beeld is, kunt u áltijd zien of er iets mee is gebeurd en zo ja, wie dit heeft gedaan. Bij bedrijven zult u ook moeten denken aan plaatsen waar transacties plaatsvinden. Dus bijvoorbeeld de plek waar klanten betalen, wat vaak aan de kassa zal zijn. Uiteraard moet u bij een bedrijf ook alle in- en uitgangen in beeld hebben, zodat een mogelijke dief al bij binnenkomst op beeld staat. Zo kunt u makkelijker achterhalen wie er iets gestolen heeft. Aan de buitenkant van uw pand is het handig om camera’s op de ingang te richten, maar ook op het pand zelf. Uw bedrijf kan namelijk slachtoffer worden van vandalen of andere criminelen, en dan is het handig om precies te zien wat er met het pand zelf gebeurd is. Ook een eventueel hekwerk moet op beeld staan. Als iemand namelijk het hek kapot maakt om in te breken, is het handig dat dit vastgelegd is. U ziet dat er bij het beveiligen van een bedrijf dus nét wat meer komt kijken dan bij het beveiligen van een huis. Met onze tips zorgt u er in ieder geval voor dat u voorbereid bent!

Bekijk alle camera’s

Terug naar het overzicht