Terug naar het overzicht

Een dummycamera ophangen, een goed idee of niet?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die iets van beveiliging of bewaking rondom hun huis willen. Niet alleen willen ze kunnen zien wat er gebeurt, maar nog liever schrikken ze criminelen af. Soms wordt er daarom gekozen voor een dummycamera. Maar werkt dit wel? In deze blog leggen wij u uit wat een dummycamera is en waarom het wel of niet werkt.

Wat is een dummycamera?

Een dummycamera is eigenlijk een camera, maar dan zonder dat hij werkt. Het ziet er dus uit als een camera, met een lens en een behuizing, en u kunt ‘m zo aan de gevel vastschroeven. Er zijn best veel dummycamera’s te verkrijgen. Het ziet er dus uit alsof het een echte camera is, terwijl het in werkelijkheid niks doet. Een dummy heeft geen echte lens en kan dus géén beelden opnemen. Wel lijkt de dummy als twee druppels water op een ‘echte’ camera, dus kan het een afschrikwekkende functie hebben.

Heel nep vs. Bijna echt

In de categorie dummycamera’s kunt u denken aan overduidelijk neppe camera’s, maar ook aan 1 op 1 replica’s van het echte werk. Het spreekt voor zich dat een dummy die er al niet echt uit ziet, ook niet veel afschrikwekkende werking zal hebben. Maar als het eigenlijk gewoon een echte camera is, dan gaan mensen wel twee keer nadenken voordat ze constateren dat de camera niet kan opnemen. En dat is precies wat mensen die een dummy aanschaffen willen bereiken: het idee dat het huis in de gaten gehouden wordt.

Voordelen van een dummycamera

Een groot voordeel van een (realistische) dummycamera is dat het afschrikwekkende werking heeft. Zeker als het eigenlijk niet te zien is dat de camera nep is, zullen mensen het risico echt niet gaan nemen. Want stel u voor dat u ergens een camera ziet hangen die in ieder geval heel echt lijkt. Dan zou u zelf ook geen rare dingen gaan doen toch? Zo denken criminelen ook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meest inbraken door gelegenheidsdieven worden gepleegd. Het is niet zo dat iemand uw huis constant in de gaten houdt en op een gegeven moment toeslaat. Nee, wat er meestal gebeurt is dat er een dief over straat loopt die toevallig een mooie kans ziet om wat te jatten. En die kans grijpt hij dan met beiden handen aan. Door een camera op te hangen neemt u de gelegenheid weg, want ineens ziet de dief dat hij op beeld kan staan. Dan laat hij het wel uit zijn hoofd om bij u in te breken, hij kan dan immers nog sneller gepakt worden. Met een dummy kunt u profiteren van afschrikwekkende werking, want een dief gaat écht niet het risico lopen dat de camera toch echt blijkt te zijn, al twijfelt hij. Waarom het risico nemen als er ergens anders een veel betere gelegenheid is, zónder dat er überhaupt een camera aan de gevel hangt? Het grote voordeel is dus dat u met een dummy geniet van de afschrikwekkende functie van een camera, maar dan zonder de hoge(re) kosten van een exemplaar dat ook daadwerkelijk beeld opneemt.

Nadelen van een dummycamera

Hét grote nadeel van een dummy is dat u geen beelden heeft. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u niet meer terugkijken wat er exact voorgevallen is. Want als een crimineel toch doorheeft dat u een neppe camera heeft opgehangen, is er ineens wél weer een gelegenheid om in te breken. Want ja, de camera doet toch niks. Een erg nep ogend exemplaar is dus sowieso al heel sterk af te raden, omdat mensen zullen zien dat het geen echte is. Maar ook een niet van echt te onderscheiden dummy is wellicht niet zo’n goed idee.

Waarom moet u niet voor een dummycamera kiezen?

Ten eerste gaan we er bij afschrikwekkende werking vanuit dat een dief ook oplet of er een camera hangt. Want als iemand niet eens checkt of er bewaking is, zal het hem ook niet opvallen dat er wel of niet een camera aan de gevel gemonteerd is. En áls het dus mis gaat, heeft u geen beelden. Dat is erg zuur, want u heeft dan dus de moeite gedaan om een dummy op te hangen, maar alsnog zijn er spullen weg. De kosten zijn eigenlijk ook het probleem niet, want al voor minder dan €100,- heeft u een bewakingscamera aan uw gevel hangen. En een dummy zal óók bevestigd moeten worden, dus qua montage scheelt het niks. Wanneer het misgaat zult u hartstikke blij zijn dat u iets meer heeft geïnvesteerd in een échte camera. Want een zeer realistische dummy is ook absoluut niet gratis, maar kan zelfs best duur zijn. Dan is een klein beetje extra uitgeven aan een echt werkend systeem zeker de moeite waard. Achteraf bent u blij dat u het gedaan heeft!

Wanneer kunt u wél een dummycamera monteren?

Er geldt natuurlijk wel een uitzondering op ons advies. Want als u een camerasysteem heeft met meerdere echte camera’s die eigenlijk alle beelden opnemen die u graag wil, kan een dummy een goede aanvulling zijn. Stel nou dat u aan drie camera’s rondom uw huis genoeg heeft om alle hoeken precies te dekken. Drie camera’s is natuurlijk al best goed, maar vier of vijf zijn nóg opvallender. U kunt er dan voor kiezen om tussen de echte camera’s een dummy op te hangen die erg goed in het zicht hangt. Deze is dan wellicht nep, maar dat maakt niet uit: u heeft immers de beelden die u wil hebben al via de echte camera’s. En hier komt de afschrikwekkende werking weer terug. Want met wel vijf of misschien zes beveiligingscamera’s rondom het huis lijkt het alsof er véél meer beveiliging is dan daadwerkelijk het geval is. Uiteraard heeft u dankzij de echte camera’s ook daadwerkelijk beelden, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het gebrek aan beelden bij de dummy. Deze is puur en alleen om nog eens extra te benadrukken dat u over een beveiligingssysteem beschikt. Het grote voordeel van dummy’s combineren met echte camera’s is dat als het mis gaat, u alsnog gewoon beelden heeft van de echte exemplaren. Het nadeel van geen beeld speelt hier dus niet. Wanneer u dus graag een dummy wil, doe dit dan op zijn minst in combinatie met een échte beveiligingscamera. In onze webshop vindt u al beveiligingscamera’s onder de €100,-!

Bekijk alle dummy camera’s

Terug naar het overzicht