Terug naar het overzicht

Uw camera’s onderhouden: zo maakt u een beveiligingscamera schoon

Om ervoor te zorgen dat de beelden die u met uw beveiligingscamera opneemt van hoge kwaliteit blijven, is het zaak om de boel zo nu en dan eens goed te reinigen. Niet alleen blijft het beeld dan helder en scherp, u vergroot ook de levensduur van de camera zelf. Een goed onderhouden beveiligingscamera gaan namelijk een stuk langer mee dan een zwaar verwaarloosd exemplaar. In deze blog praten wij u bij over hoe u precies te werk moet gaan als u een camera schoon wil maken.

Waarom is het noodzakelijk de camera schoon te houden?

Camera’s trekken flink wat vuil en stof aan. Dat is ook niet zo heel raar, aangezien veruit de meeste exemplaren buiten hangen. Het weer speelt een grote rol bij het vies worden van de beveiligingscamera. Als er bijvoorbeeld weer Saharazand in de regen zit, wat zo nu en dan nog wel eens voorkomt, kan de camera na een flinke regenbui best vies worden. Maar zelfs als uw camera’s alleen binnen hangen zult u zo nu en dan eens moeten poetsen. Want de binnencamera hangt meestal ergens in een hoek. Er blijft dan nogal wat stof op de camera liggen, en ook voor de lens. Door het vuil en stof op zowel binnen- als buitencamera’s gaat de beeldkwaliteit drastisch omlaag. U kunt op een gegeven moment nauwelijks meer zien wat er gebeurt. En dat is nou net waar u een beveiligingscamera voor aangeschaft had! Om dus te voorkomen dat de camera’s onbruikbaar worden, en daarnaast ook nog eens een stuk sneller aan vervanging toe zijn dan goed onderhouden exemplaren, is het erg aan te raden om ze af en toe schoon te maken.

Het schoonmaken van een camera

Als u besloten heeft om het klusje direct maar even op te pakken, is het misschien lastig om een beginpunt te kiezen. Geen zorgen, ook daar helpen wij u bij. We maken onderscheid tussen camera’s die binnen hangen en exemplaren die aan de buitenkant van uw huis gemonteerd zijn.

Binnencamera schoonmaken

Een binnencamera schoonmaken is eigenlijk een stuk makkelijker dan u wellicht zou denken. En ja, het is zeker nodig om dit af en toe te doen. Een camera die binnen hangt heeft dan geen last van viezigheid van buiten en weersinvloeden, maar vangt wél een stuk meer stof. Als u een camera met IP66 codering heeft, gaat reinigen al helemaal gemakkelijk. Deze exemplaren zijn namelijk waterdicht én stofdicht, dus het schoonmaken van de binnenkant is niet nodig. Wel zult u de lens goed moeten poetsen, om zo te voorkomen dat er vlekken op blijven zitten. Want deze vlekken belemmeren het zich. En het zou toch zonde zijn als u een gebeurtenis op beeld heeft staan, maar er precies een vlek voor zit…

Buitencamera schoonmaken

Als u aan de buitenkant van uw huis camera’s heeft hangen, zullen deze zo nu en dan goed gereinigd moeten worden. Het weer zorgt er namelijk voor dat de camera vies kan worden. Ook hier is met name de lens van belang, want deze zorgt voor helder beeld. Bijvoorbeeld in de lente, wanneer er weer pollen in de lucht zitten, kan het zo zijn dat de lens helemaal bedekt wordt. Daarnaast moet u oppassen voor zand, want een combinatie van pollen, zand en regen met een stevige wind kan ervoor zorgen dat het zand zich zelfs aan het glas van de lens gaat hechten en de beeldkwaliteit goed verpest. Het infraroodlicht van de camera wordt weerkaatst door het vuil, wat zorgt voor een verblinding van de camera. Dat moet u dus voorkomen!

Het reinigen van de camera zelf

Dat de camera schoon moet worden gemaakt, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe maakt u de verschillende onderdelen dan zo goed mogelijk schoon? Daar zijn gelukkig wat tips voor!

Het schoonmaken van de lens

Om de lens goed schoon te poetsen, kunt u het beste gebruik maken van schoonmaakdoekjes. Probeer eerst het vuil een beetje weg te blazen of eventueel op te zuigen, zodat u geen krassen in het glas veroorzaakt als u gaat poetsen. Een speciaal reinigingsdoekje doet vervolgens de rest, en poetst het glas weer helemaal mooi schoon. Let er wel heel goed op dat er geen vlekken achterblijven op de lens zelf. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het beeld belemmerd is, precies wat u met een schoonmaak probeert te voorkomen. De lens van zowel binnen- als buitencamera’s kan op deze manier prima gereinigd worden. Naast schoonmaakdoekjes zijn er ook reinigingsborstels beschikbaar voor een cameralens. Deze poetst het vuil extra goed weg, zónder dat er krassen gemaakt worden in het glas. Het handigste is een combinatie: gebruik een borstel om het ergste vuil weg te halen, en poets de lens vervolgens nog met een doekje. Op die manier blijft het beeld mooi helder!

Het schoonmaken van de behuizing

In tegenstelling tot het reinigen van de lens is het schoonmaken van de behuizing minder precies. Een vochtige doek of borstel volstaat bij het poetsen, want het gaat er met name om dat stof en vuil weggeveegd worden. Door de behuizing te reinigen houdt u de camera in goede staat, omdat er geen viezigheid in randjes kan komen als u het netjes wegpoetst. Er is natuurlijk ook iets waar u op moet letten, en dat is dat u de camera zelf niet beweegt bij het poetsen van de behuizing. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het beeld niet meer precies is zoals u het had bedacht. De kijkhoek kan veranderd worden als u de gehele camera bijdraait tijdens het boenen. Controleer daarom na de grote schoonmaak direct even of het beeld van uw camera(‘s) nog exact zo staat als het zou moeten, en draai het waar nodig bij. Dan heeft u én een schone camera die langer mee kan gaan, én nog steeds het perfecte beeld.

Extra controle

Als u toch bezig bent met schoonmaken, bekijk dan meteen de staat van de beveiligingscamera. Controleer bijvoorbeeld kabels die blootgesteld worden aan zonlicht op scheurtjes, uitdroging of breuken. Check ook of alle afdichtingen van de camera nog goed zijn. Door vorst kunnen bepaalde kitranden schade krijgen, dus is het aan te raden om dit goed te bekijken. Loop tijdens een schoonmaak dus zeker ook alle onderdelen van de camera na, om zo te beoordelen of alles nog in goede staat verkeert. Want af en toe een onderdeel vervangen is beter dan een heel nieuw systeem moeten aanschaffen als gevolg van slecht onderhoud!

Bekijk alle camera’s

Terug naar het overzicht